O nás lidech se ví, že jsme všežravci. Tedy že sežereme (promiňte mi ten výraz) pomalu všechno, na co přijdeme. A pokud je někdo z nás býložravcem, tedy nějakým tím vegetariánem či veganem, činí tak z vlastní vůle, aniž by nevyhnutelně musel. Naše strava se tedy skládá z lecčeho. A obvykle v ní nescházelo, neschází a ani nebude scházet ani maso. A ponechejme nyní stranou skutečnost, že ne vždy je to, co se nám jako maso prodává, zase až tak skutečným masem. Kvůli srážení cen se nám dnes už leckdo nezdráhá prodávat jako maso i něco, co je spíše nejrůznějšími náhražkami s pomalu pouhou masovou příchutí. A tak je otázka, nakolik my lidé ještě vůbec víme, jak takové opravdové maso chutná. Když tolikrát radši sáhneme po laciné napodobenině než skutečně po tomto.
Maso si můžeme vychutnat
Pokud ale máme důvěryhodný zdroj, nemusíme se smiřovat s tím, že možná sníme pod označením ‚maso‘ něco, co s tímto nemusí mít zrovna moc společného. Můžeme si dopřát i kvalitní masné produkty. A víte třeba, jak se dělá uzená vepřová panenka? Jestli ne, věřte mi, že se zde nejedná o mletí masa leckdy pochybného původu a konzistence a přidávání lecčeho, co zamaskuje pochybnou chuť a odér a díky čemu to levně nabyde na objemu a hmotnosti. Tady se jedná o nepopiratelně kvalitní zpracovávání neméně kvalitní suroviny. A to určitě nikoho nepřiměje stát se vegetariánem.